Raitilla.fi header logo - Koskenkylä, Lehtola, Muittari, Riekko

Maaseudun kesäharrastuksia

”Polttaa, kesäkatu miestä, kosteaa höyryä nousee tiestä” .. paitsi meillä maalla. Täällä toki ilmakin väreilee kuumana päivänä niin hiekkatiellä kuin pelloillakin, mutta siinä missä asfalttiviidakon asukkaat juoksevat kahvilasta toiseen, haistelevat katupölyä ja pakokaasuja, meillä haistellaan korkeintaan ruohontuoksia.

Kesä tulee! Eläköön kesä! Ja lämpö! Viime vuoden jälkeen otan jokaisen auringon säteen vastaan!

Kesäharrastuksia on monia

Mukavia kesäharrastuksia maaseudulle on monia. Yksi mitä itse olen alkanut kesän tullen harrastamaan on lenkkeily. Maaseudun alueet tarjoavat loistavan tienoon lenkkeilylle pitkine helppokulkusineen hiekkateineen, vaihtelevien pelto- ja metsikkömaisemineen suojaisan metsän tai avoimen pellon välillä mistä itse kukin tykkää.

Lisäksi mikä mukavempaa näin luonnon lähellä kuin ulkopelit kesällä: Oli se sitten mölkky, jalkapallo tai vaikka ihan hippa näin ulkona ruohikolla, se on mukavaa. Toki jos ei aina halua liikkua, ei parempaa ole kuin istahtaa ruohikolle tai puun rungon viereen ja juoda viileää juomaa nauttien lämpöisestä kesästä.

Koska ympäristöstä meilläkin päin löytyy järveä ja jokea kilometrin säteellä, polskuttelu vedessä on mitä mainion kesäharrastus. Viimekesänä herkkähipiäisenä jäi nimittäin allekirjoittaneelta kokonaan järviuiminen väliin mutta tänä kesänä aion tehdä sitä joka viikko kunhan vain järvi lämpenee tarpeeksi.

Sitten on toki fyysisemmät harrastukset jotka hyödyntävät sekä mieltä että kehoa: Oli se sitten kasvien-, kukkien- ja kasvimaan hoito, pihatyöt haravoimisesta lapioimiseen, löytää näin maaseudulla lehmän ammunnan ja kukon kiekaisun ohessa siitä sen oman Zen-rauhansa.

Eikä siinä vielä kaikki

Kuka kaipaa enää pelikonsoleita tai kännyköitä täällä maaseudulla kun on kesä? Myönnän– näprään tuota omaa luuriani välillä liikaa, mutta näin kesän tulen se on lähinnä musiikkisoittimen asemassa josta laitan soimaan jotain mukavaa ulkohommien tai harrastusten ohella.

Ah– ja kohta pääsee jo grillaamaan. Innokkaimmat ovat varmasti jo grillinsä lämmittäneet mutta meillä ei vielä ole sinne asti päästy– mutta pian .. pian. Kesä on mukavien ulkoharrastusten ja yhdessävieton aikaa. Ehkä sitä innostuu jopa kokeilemaan kalastamistakin tänä vuonna.

Salainen haaveeni on opetella savustamaan ja paistamaan kaloja ulkona itse. En ole mikään kummoinen kalamies, sillä elämäni kalasaalis voidaan laskea kahden käden sormilla, mutta näin iän kanssa sitä alkaa tekemään mieli kokeilla kaikkea mitä ei nuorempana (ja muka kiireisempänä) miehenä malttanut kokeilla. Sukuni miehet ovat olleet kalastamista rakastavia miehiä joten ehkä se veri vetää myös sitä kautta kalastamaan 🙂

Lopputuumauksia

Kesä. Helle. Ja ukkonen. Meiltä meni .. olikohan se viime kesä .. kuten naapuri-paroiltakin, iso kasa sähkölaitteita rikki ukkosena joten tänä kesänä pitää sitten malttaa pitää silmällä säätä ja irroittaa laitteet seinästä kun niitä ei käytä. Ukkonen voi yllättää, eikä vakuutus ikävä kyllä yleensä riitä korvaamaan kuin osan rikkoutuneista laitteista.

Olkaahan turvassa ja nauttikaahan kesästä

Tietoa kirjoittajasta: Janne Honkonen

Kirjoittaja on Saarijärven Koskenkylällä rentoa maalaiselävää elelevä ja omaa tilaa pyörittävä isäntämies, jonka perheeseen kuuluu vaimo, lapsi ja puutarhatraktori. Rakkaita harrastuksina ovat liikunta ja monipuolinen taiteen harrastaminen. Tutustuu mielellään ihmisiin mutta kärsii kroonisesta ujoudestaa. Kiltti ruokittuna ja murisee nälkäisenä.