Raitilla.fi header logo - Koskenkylä, Lehtola, Muittari, Riekko

Valokuvaus

Internet ja sosiaalinen media on mahdollistaneet meille saumattoman ja helpon tavan olla yhteydessä pienissä ja suurissa ympyröissä. Se myös tekee meille helpoksi kuvien ja videoiden jakamisen tuttujen ja tuntemattomien kesken.

Kuten kaikissa asioissa, laki on tarkka missä ja miten valokuvia tai videota saa ottaa, julkaista ja jakaa. Tämä tietopankin osio sisältää tarkistetut selkeät kyllä- ja ei kohdat mitä saat ja mitä et saa tehdä valokuvaamisen, internet ja sosiaalisen median kanssa.

TÄRKEÄÄ: Alla olevat lait koskevat aina kaikenlaista valo- ja videokuvausta— oli kyseessä sitten normaali valo- tai videokuvaus tai esimerkiksi lentokuvaus kuvauskopterilla tai muulla kalustolla.

Kuvaaminen: Paikkoja ja tiloja

Saanko valokuvata tai videokuvata kylä-, seura- tai yhteisötapahtumiin liittyviä paikkoja vapaasti ja julkaista internetissä/somessa?

Lain mukaan saat kuvata ja julkista kuvia yleisistä paikoista, kuten pelloista, kisaradoista, yleisötiloista ja julkisista tiloista ilman erillistä lupaa. Et saa kuvata etkä julkistaa ihmisten pihoja, taloja tai sisätiloja ilman omistajan erikseen myöntämää lupaa.

Erityisesti talo ja sen piha-alueet ovat lain silmässä yksityisen pihapiirin alueella. Laiton kuvaaminen katsotaan salakatseluksi.

Kuvaaminen: Ihmiset (aikuiset)

Saanko valokuvata tai videokuvata aikuisia ihmisiä vapaasti ja julkaista valokuvia heistä netissä/sosiaalisessa mediassa?

Lain mukaan saat kuvata sekä julkaista julkisissa tapahtumissa ihmisjoukkoa siten, että yksilöitä ei voida suoraan erotella. Et saa kuvata ja julkaista kuvia yksittäisistä ihmisistä tai joukosta helposti tunnistettavia ihmisiä ilman kuvattavien erikseen myöntämää lupaa julkaisuun.

Lupa voidaan todentaa annetuksi ainoastaan jälkikäteen todistettavalla tavalla, kuten kirjallisesti tai esim. videolla kuvattuna. Suullinen kuvauslupa ei kelpaa laissa mikäli kuvauskohde myöhemmin kiistää antaneensa lupaa kuvaukseen ja julkistamiseen.

Kuvaaminen: Ihmiset (lapset)

Saanko valokuvata tai videokuvata lapsia vapaasti, omia tai muiden, ja julkaista heistä valokuvia netissä/somessa?

Lapsilla on kuvaukseen ja julkaisuun laissa erityinen suoja. Lain mukaan lapsi kuuluu eritysen suojelun piiriin ja aikuinen ei saa julkaista omista lapsistaan tai muiden lapsista ottamia kuvia ilman lasten omaa lupaa. Mikäli kyseessä ovat omat lapset, tarvitset heiltä itse luvan, mikäli muiden lapset, tarvitset lasten vanhemmilta luvan. Myös lapsen ikä vaikuttaa lapsen kykyyn arvioida julkaisun vaikutuksia.

Vaikka lapsi sallisi julkaisun, vastuu on aina aikuisella ja väärinkäytöksiä esiintyy paljon.

Ota aina tämä huomioon

Kerran internetissä, aina internetissä. Vaikka mikään ei ole ikuista, on hyvä muistaa sääntö, että kerran internetiin lähetetty sisältö voi käytänössä pysyä siellä ikuisesti vaikka sen itse poistaisi näkyvistä. Muista myös, että kun lähetät kuvia sosiaaliseen mediaan, saatat antaa oikeuden palvelun ylläpitäjille käyttää lähettämääsi sisältöään oman palvelunsa markkinoinnissa haluammaan tavalla.

Kukapa naisihminen haluaisi nähdä oman valokuvansa vaikkapa Tena lady – julisteen taustakuvassa? Tai mies potenssilääkkeen mainoksessa?

Lain rikkomisen seurakset

Lain rikkomisesta yhdessä tai useammassa tapauksessa yllä määrätään yleensä sakkoja ilman asianomistajien vaatimuksia. Mikäli asianomistaja esittää vaatimuksia, voi korvausmäärät nousta hyvinkin suureksi riippuen jaetun median määrästä, kokonaisyleisöstä ja laadusta.

Tietyissä vakavissa tapauksissa voidaan jakaa myös vankeusrangaistuksia.

Artikkeli viimeksi päivitetty

Tiistaina 15.05.2018

Palaa tietopankin etusivulle